marți, 7 septembrie 2010

   Stresul cronic scade memoria


stresul cronic scade memoria    Dr. Sonia Lupien de la Universitatea Mc. Gill si Institutul Geriatric din Montreal a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei
.
   Concentratiile sanguine crescute ale cortizonului (hormon eliberat de glanda suprarenala ca raspuns la stres) se asociaza cu o imbatranire prematura a hipocampului. Hipocampul este o regiune din creier care are un rol cheie in procesele de invatare si memorare. Deteriorarea sa accelerata, ca raspuns la situatii stresante repetate timp indelungat determina o slabire a memoriei.

    Rezultatele acestui studiu, publicate in Nature Neuroscience (mai 1998), coincid cu punctul de vedere traditional asupra factorilor care influenteaza memoria. Iata ce scrie Swami Shivananda, un mare intelept yoghin indian (de profesie medic!) in cartea sa "Misterele si controlul mintii prin yoga" aparuta pentru prima oara in 1946 (deci cu mult timp inaintea articolului citat): "Cei care se extenueaza mental, care nu tin seama de necesitatea respectarii lui brahmacharia (continenta sexuala) si care sunt coplesiti de multe alte griji, nelinisti si anxietati, isi pierd curand puterea memoriei".
  


    Fiecare dintre noi avem momente in care nu reusim sa extragem din memorie ceea ce dorim. Aceasta se produce astfel datorita unor "aglomerari" specifice din substanta mentala care preintampina aducerea aminte a unui anumit lucru uitat. Aceste "aglomerari" sunt rezultatul tensiunilor acumulate. Imediat ce sunt dispersate (prin relaxare), ideea uitata urca spre suprafata mintii.

   Ascultati indemnul unei celebre melodii: "Don't worry! Be happy!" si veti avea o memorie foarte buna pana la adanci batraneti.

 Tresate este de fapt un mecanism de aparare al organimului, care subconstient "nu mai vrea" sa reactualizeze simultan cu alte informatii, si grijile, fricile, tensiunile traite in trecut si depozitate in profunzimile mintii. De aceea sunt extrem de utile tehnicile de relaxare si calmare a mintii: se elibereaza subconstientul de "praful" acumulat peste zi.

Un comentariu:

  1. Adio cancer, insulina, probleme de inima si multe alte boli si afectiuni. Acest mesaj iti poate schimba viata. Atat ca sanatate, cat si ca parte materiala. Viziteaza www.kyani-online.net si convinge-te singur !

    RăspundețiȘtergere