marți, 7 septembrie 2010

Metode Simple De Relaxare

   De câte ori nu ai auzit că stresul este vinovat  pentru apariția stărilor de oboseală, a problemelor de sănătate, a depresiei, a caderii parului și multe altele? Peste tot auzi că trebuie să eviți stresul, ceea ce este de-a dreptul imposibil.     

    Situațiile stresante vor exista întotdeauna. Important este să știi cum să le gestionezi și ce poți face pentru a tine stresul sub control, numai prin metode naturale. Îți propunem câteva tehnici de relaxare, pe care le poți pune în practică oricând și oriunde.

Relaxarea  progresiva a musculaturii 
        Relaxarea progresiva a musculaturii este o metodă eficienta de relaxare. Este un proces care implica două etape: contractarea apoi relaxarea musculara a diferitelor grupe musculare, pe rând. Are două beneficii importante: relaxarea corpului, dar și a mintii.Iată care sunt pașii:  Îmbracă-te cu ceva comod și așează-te confortabil.  Relaxează-te timp de câteva minute, inspirând adânc și expirând. Când te simți pregătita să începi, concentrează-ți atenția asupra piciorului drept. Gândește-te pentru câteva momente la felul în care il simți.  Încordează-ți treptat mușchii piciorului. Tine-l încordat și numără până la 10.  Relaxează piciorul. Concentrează-te asupra eliberării tensiunii din picior și asupra modului în care iți simți piciorul  ușor și relaxat.  Păstrează această fază de relaxare timp de câteva momente, respirând adânc. Când te simți pregătit/ă, concentrează-ți atenția asupra piciorului stâng și repetă aceiași pași ca pentru cel drept.  Continuă apoi cu fiecare parte a corpului, de jos în sus, cu abdomenul, spatele și brațele .

   Stresul cronic scade memoria


stresul cronic scade memoria    Dr. Sonia Lupien de la Universitatea Mc. Gill si Institutul Geriatric din Montreal a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei
.
   Concentratiile sanguine crescute ale cortizonului (hormon eliberat de glanda suprarenala ca raspuns la stres) se asociaza cu o imbatranire prematura a hipocampului. Hipocampul este o regiune din creier care are un rol cheie in procesele de invatare si memorare. Deteriorarea sa accelerata, ca raspuns la situatii stresante repetate timp indelungat determina o slabire a memoriei.

    Rezultatele acestui studiu, publicate in Nature Neuroscience (mai 1998), coincid cu punctul de vedere traditional asupra factorilor care influenteaza memoria. Iata ce scrie Swami Shivananda, un mare intelept yoghin indian (de profesie medic!) in cartea sa "Misterele si controlul mintii prin yoga" aparuta pentru prima oara in 1946 (deci cu mult timp inaintea articolului citat): "Cei care se extenueaza mental, care nu tin seama de necesitatea respectarii lui brahmacharia (continenta sexuala) si care sunt coplesiti de multe alte griji, nelinisti si anxietati, isi pierd curand puterea memoriei".
  

luni, 6 septembrie 2010

Cum sa scapi de febra musculara!









Cum sa scapi de febra musculara



     


       Te-ai apucat sa faci sport. Buuun! Insa dupa o singura ora la sala, te doare tot corpul de parca ai fi trecut printr-un razboi. Desigur, ai febra musculara. In continuare, te invatam cum sa ii supravietuiesti.
       Febra musculara este cauzata de acumularea de acid lactic la nivel muscular. In general, ea este provocata de efortul anaerob. Cand toti muschii te dor, cea mai mare dorinta a ta este sa te trantesti in pat si sa nu te mai misti de acolo. Mare greseala! Vei vedea ca febra se amelioreaza pe masura ce faci mai multa miscare, pentru ca miscarea antreneaza metabolizarea acidului lactic. De asemenea, mai poti incerca sa faci dusuri sau bai calde, care te relaxeaza si dilata vasele de sange.

     De obicei, cand facem febra musculara luam imediat aspirina. Aspirina nu ajuta la "vindecarea" febrei, ci blocheaza numai receptorii de durere, asa ca febra nu va trece mai repede cu ajutorul ei.

      Multe persoane (chiar anumiti antrenori de fitness) judeca intensitatea unui antrenament dupa cat de puternica este febra musculara dupa aceea. Este o greseala - durerile insuportabile uneori nu arata decat faptul ca ai facut prea mult efort, prea brusc. Rezistenta la antrenament se creste treptat. Pentru inceput, este bine sa lasi macar o zi de pauza intre sedintele de fitness, pentru ca muschii sa se poata "odihni". Iar daca tii neaparat sa evaluezi sedintele, fixeaza-ti niste "tinte" (de exemplu, sa rezisti o ora pe banda de alergare intr-o luna) si incearca sa le atingi pe acestea.

Sa ai antrenamente cat mai eficiente!