joi, 2 septembrie 2010

Sporeşte eficienţa exerciţiilor fizice cu ajutorul muzicii!

Vrei să te mentii în formă fară ca sportul să devină o pacoste pentru tine? Acompaniază-l cu muzică! Ritmurile corecte îti sporesc eficienţa şi rezistenţa, îti antrenează inima şi te ajută să lupti cu oboseala.

Muzica are calitaţi motivaţionale extrem de puternice, conferite de muzicalitatea, ritmul, impactul cultural şi asocierile psihice pe care le determină. Dacă impactul cultural îti dau fortă să continui, ritmul melodiei se asociază si este preluat in aceeasi intensitate de către bătaile inimii. Tocmai de aceea, beneficiile asocierii muzicii cu exercitiile fizice sunt numeroase:

Mai multă rezistentă 

Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care merg cu bicicleta ascultând muzică inspiră cu 7% mai putin oxigen decat cei care pedaleaza fară muzică, pentru aceeaşi distantă şi durată a exerciţiului. Acest lucru determină o rezistentă mult mai mare la solicitarile fizice şi, îmbunătăţind respiraţia, creşte şi calitatea exerciţiilor.

     De asemenea, muzica te ajută să constientizezi momentul în care trebuie să te opreşti. Dacă în mod normal continui să alergi fară să îti dai seama când ar trebui să te opreşti, muzica îmbunatăţeşte funcţiile creierului şi te ajută să sesizezi impactul exercitiilor asupra corpului tău.

 Mai multă motivaţie

     În cadrul unui alt studiu recent, 30 de persoane şi-au sincronizat ritmul exerciţiilor fizice cu cel al muzicii (pop sau rock). Ei au prezentat o creştere a motivatiei cu 15% şi au scăpat de simptomele de oboseală sau extenuare de după.

      Un alt studiu efectuat de această dată de Universitatea John Moores din Liverpool a facut şi mai vizibile efectele muzicii asupra exercitiilor fizice. Cercetătorii au dat unui grup de ciclişti o singură melodie pentru mai multe serii de mers cu bicicleta. Ceea ce nu au ştiut subiectii a fost ca melodia avea ritmuri diferite.

     La început, ea a fost ascultată in ritmul ei normal, iar mai apoi a căpatat un beat mai rapid, respectiv mai lent cu 10%. Diferenţa dintre tempouri nu a fost foarte mare, insă efectele au fost semnificative.

    Difuzarea muzicii la o viteza mai mare, forţa si intensitatea exercitiilor au crescut cu 2.1, 3.5 respectiv 0.7 %, iar incetinirea ei a produs o eficienta cu 3.8, 9.8, respectiv 5.9 %.

Şi ca sa te ajut să îti armonizezi mai bine picioarele cu creierul, iti sugerez niste melodii :D

Iyaz - Replay, HONOR SOCIETY - WHERE ARE YOU NOW, Magic Touch [Squad-E Mix] - M and C, Inna - Amazing, hot, no limit, seniorita, Sonique - Alive şi altele, le găsiti voi în playerul vostru :P 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu